Gminne Święto Plonów nie mogło się odbyć bez tradycyjnych konkursów dożynkowych. Jednym z nich był ten na najładniejszy wieniec, który w 2023 roku pochodzi z Kołbacza. Z kolei najciekawsze stoisko wystawiennicze przygotowali mieszkańcy sołectwa Żelewo.
Tłumy mieszkańców, barwny korowód z kolorowymi wieńcami dożynkowymi, niezliczona ilość zabaw i konkursów, specjały lokalnego jadła oraz muzyka na żywo - tak wyglądało tegoroczne Święto Plonów w gminie. Dożynki odbyły się w Kołbaczu w sobotę, 26 sierpnia 2023 roku. Dla mieszkańców przygotowano liczne konkursy z nagrodami np.: na najładniejszy wieniec dożynkowy, na najciekawszą aranżację stoiska wystawienniczego oraz staroczarnowskie specjały.
Najpiękniejszy wieniec pochodzi z Kołbacza
W konkursie na najładniejszy wieniec dożynkowy oceniano zastosowanie ludowych wzorów (korony wykonane na szkielecie pałąkowym, wieńce płaskie, koliste lub w kształcie stożkowej kopy), użycie materiałów związanych ze świętem plonów (ilość zbóż, zdobnictwo kłosów, ziarna, owoce, kwiaty) oraz walory estetyczne (kompozycja, dobór barw, materiał). Komisja konkursowa jednogłośnie wybrała wieniec wykonany przez mieszkańców sołectwa Kołbacz i Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki Kołbacz. Drugie miejsce zajął wieniec sołectwa Dębina.
Żelewo z najładniejszym stoiskiem
W konkursie na najlepszą aranżację stoiska wystawienniczego uczestniczyły wyłącznie sołectwa oraz organizacje społeczne z gminy Stare Czarnowo. Zadanie polegało na jak najbardziej pomysłowym udekorowaniu stoiska wystawienniczego w tematyce dożynkowej. Najbardziej tradycyjne i najciekawsze stoisko przygotowali mieszkańcy sołectwa Żelewo. Na drugim miejscu uplasowało się Towarzystwo Miłośników Ziemi Staroczarnowskiej - Koło Emerytów i Rencistów z Kołbacza a na trzecim Koło Gospodyń Wiejskich ze Starego Czarnowa.
Pyszne jadło dla prawdziwych smakoszy
Lokalni smakosze przygotowali smaczne potrawy, które stanęły w kulinarnej rywalizacji o miano staroczarnowskiego specjału. Celem konkursu było promowanie i popularyzacja regionalnych tradycji kulinarnych, przedstawienie charakterystycznych sposobów ich przygotowywania, a nawet poznanie receptur oraz pomysłowości ich serwowania. Specjały oceniano pod względem smaku potrawy, regionalności, łatwości przyrządzania a także sposobu podania. Zwyciężył syrop z mięty przygotowany przez Halinę Adamską. Tuż za pierwszym miejscem uplasowało się Koło Emerytów i Rencistów z Kołbacza z chłodnikiem cysterskim. Trzecie miejsce za węgorza wędzonego przypadło Annie Czudowskiej z Żelewa.
Sponsorami nagród w konkursach podczas Święta Plonów byli:
- Bank Spółdzielczy SGB w Chojnie,
- Insan Sp. z o. o. z Dębiny,
- HS MS Spółka z o.o.,
- "Kabanosik" Ilona i Grzegorz Lewandowscy,
- Lasy Państwowe - Nadleśnictwo Gryfino,
- Okręgowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego w Szczecinie,
- Paan-bus Sp. z o. o. ze Starego Czarnowa,
- Selfa GE S.A. ze Szczecina,
- Szkółka Krzewów Ozdobnych Mirosława Grabowskiego z Binowa,
- UTB Bernard Baranowski z Glinnej,
- Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB w Kołbaczu,
- ZWiK Szczecin.